Småbørnsafdelingen Molevitten og Hurlumhej er Granbohus’ tilbud til børn i alderen 0 – 10 år med vidtgående fysiske og psykiske handicap.
Børnene kommer på aftalte dage – efter daginstitution og skole - samt i et antal weekender og feriedage om året. Børnene er i en fast gruppe og overnatter i deres eget værelse. Opholdet er trygt og rart for børnene, og deres forældre får samtidig et ofte tiltrængt pusterum.
Småbørnsafdelingen er opdelt i to huse: Molevitten og Hurlumhej, som hver har plads til seks børn ad gangen. På faste aflastningsdage er det de samme seks børn og de samme voksne, der mødes hver gang.
Et overskueligt miljø og en forudsigelig struktur
Sammenlagt er der omkring 60 børn tilknyttet Molevitten og Hurlumhej.
Børnene kommer fra forskellige specialbørnehaver og specialskoler, og flere af dem mødes udelukkende på Granbohus. Pædagogerne gør derfor meget ud af, at børnene skal lære hinanden at kende. Det sker i et trygt og overskueligt miljø med en forudsigelig struktur hvor tryghed og genkendelighed vægtes højt.
Villekulla er Granbohus’ tilbud til børn i alderen 7 – 15 år og med vidtgående fysiske og psykiske handicap. Børnene i Villekulla er alle udviklingshæmmede og flere af dem har også andre handicap. De kan for eksempel have cerebral parese, epilepsi eller Downs syndrom.
Villekulla har plads til 7 børn ad gangen, og hvert barn har eget værelse. Børnene kommer på aftalte dage – efter skole/SFO - samt i et antal weekender og feriedage om året.
Lærer andre børn og voksne at kende i et overskueligt miljø
Børnene møder de samme børn og voksne hver gang, de kommer på Granbohus. Når børnene er på ophold i Villekulla i en weekend, vil de altid møde de samme børn og voksne. På hverdage kan børnene møde andre børn, hvis deres ophold afviger fra den faste struktur, og de eksempelvis har ophold på to sammenhængende hverdage.
Børnene kommer fra forskellige specialskoler,og flere af dem møder udelukkende hinanden på Granbohus. Pædagogerne gør derfor meget ud af, at børnene skal lære hinanden at kende. Det sker i et trygt og overskueligt miljø med en forudsigelig struktur.
Pædagogik og aktiviteter
Målet er, at alle unge og voksne oplever at have et tæt forhold til de medarbejdere, der er i tilbuddet.
Medarbejderne ser den enkelte unge/voksne og kompenserer for dets handicap. De er velforberedte, nærværende og omsorgsfulde, og udviser respekt og anerkendelse. De unge/voksne skal opleve, at blive set og mødt på deres præmisser og ud fra deres behov, og anerkendes som unikke mennesker, der har ressourcer og lyst til at udvikle sig og have indflydelse på eget liv.
Aktiviteter
Der laves ugeplan hver uge i samarbejde med de unge/voksne.
Planen indeholder forskellige aktiviteter - det kan være motions- og sportsaktiviteter, massage eller besøg på legepladsen og hos gederne, kulturelle oplevelser eller forskellige kreative aktiviteter. Den smukke natur omkring Granbohus lægger naturligt op til gåture, hvor man kan følge de forskellige årstider. Skal man længere væk på tur, kører man af sted i tilbuddets bus.
Det er også muligt at arbejde i haven og få brugt nogle kræfter.
De daglige aktiviteter er lagt ind i et fast dagskema. Det giver forudsigelighed, overblik og tryghed. Planen for dagens aktiviteter drøftes, når gruppen mødes om morgenen.
I tilbuddet arbejder vi ud fra følgende faglige værktøjer, metoder og tilgange::
Pædagogisk Analyse og Handleplan (PAHP)
PAHP er et fagligt analyseredskab til at kortlægge og definere pædagogiske mål og handleplan for den enkelte.
Low arousal
Low arousal er en ikke-konfronterende pædagogisk metode og tilgang i forhold til, at håndtere problemskabende adfærd. Som medarbejder handler det om, at skabe low arousal hos den unge/voksne, og dermed søge at undgå at optrappe en konflikt. På denne måde forsøger medarbejderen at undgå at stresse et menneske, der er i affekt - eller meget påvirket af en situation - yderligere.
Sansemotorik
Med afsæt i PAHP inddrages sanseterapi i det pædagogiske arbejde. Herigennem tilbydes den unge/voksne ”Den daglige dosis” sansestimuli i relation til det pædagogiske mål for den enkelte.
Kommunikation
En god dialog er afgørende for et godt samvær og samspil. Da de unge/voksne har meget forskellige kommunikative kompetencer, anvendes et bredt spekter af kommunikationsmetoder- og redskaber, blandt andet Tegn til Tale, visualisering - f.eks. med fotos og Board Maker, talemaskiner, konkreter mm.
Medarbejderne har stor erfaring i at være lydhøre overfor de unges/voksnes udspil og forskellige kommunikationsformer.
Granbo-Tour er Granbohus’ "Rejseselskab" der hver weekend kører børn og unge på aflastning ud i det danske land
Hver weekend, sommer- og efterårsferie ruller Granbo-Tours tre minibusser ud fra Granbohus. I busserne sidder forventningsfulde børn, unge og personaler, som sammen skal ud og opleve og have en god weekend.
Granbo-Tour tilbyder weekend- og ferieture til feriecentre og sommerhuse rundt omkring i Danmark - mest på Sjælland - og ind imellem også i Sverige og Tyskland.
På turene deltager hjemmeboende børn og unge mellem 8 og 25 år med fysiske og/eller psykiske handicap. Deltagerne er opdelt i Børne-Tour og i Ung-Tour for unge over 15 år.
Granbo-Tour er fortrinsvis for mobile brugere, da de fleste sommerhuse og feriecentre ikke er kørestolsegnede. Samtidig skal deltagerne være i besiddelse af en vis rummelighed og robusthed for at udnytte de mange forskellige tilbud og deltage i aktiviteter sammen med kammerater og pædagoger.
Ingen fast struktur men mange
Granbo-Tour er en god aktivitet for de børn og unge, der gerne vil møde nye kammerater og få sig et socialt netværk uafhængigt af skole, forældre og øvrige fritidstilbud.
På turene kan de unge øve sig i at stå på egne ben uden mor og far, men med venner og voksne, som kan hjælpe og støtte.
Når børnene og de unge tager med Granbo-Tour, kan de ikke forvente hver gang at se de samme kammerater og det samme personale. Alle Granbo-Tours deltagere får hver fjerde måned tilsendt et ’rejsekatalog’ og kan så booke sig ind på de ture, de ønsker. Personalet sammensætter turene så deltagerønsker, kammeratskaber og interesser så vidt muligt går op i en højere enhed.
Tryg fritid i en gammel gård med ’sjæl’
De rette fysiske rammer til unge og voksne med særlige behov.
Skovridergården ligger midt i et naturskønt område i Jægerspris. En trelænget gård med sjæl, god plads og indrettet med de hjælpemidler, der er nødvendige i en dagligdag med unge og voksne med nedsat psykisk og fysisk funktionsevne.
Skovridergården er et tilbud til hjemmeboende unge og voksne fra cirka 15 til 40 år. De fleste brugere benytter Skovridergården en weekend samt to hverdage om måneden, men der er mulighed for at variere tilbuddet.
Skovridergården bidrager til mere selvstændighed
Et ophold på Skovridergården skal styrke den unges/voksnes selvstændighed, og pædagogerne sammensætter grupperne ud fra alder og interessser, så deltagerne føler sig trygge i deres fællesskab.
Deltagerne planlægger så vidt muligt selv aktiviteterne. Skovridergården er et fritidstilbud og aktiviteterne varierer alt efter de unge eller voksne, der er sammen på et ophold.
Tryg fritid med kammerater og gode oplevelser
I Skovlyst vil barnet hver gang møde de samme børn og voksne.
Skovlyst er et aflastningstilbud, der giver forældrene et pusterum og giver børnene mulighed for at få jævnaldrende kammerater og nye oplevelser.
På Skovlyst kommer børn og unge i alderen 7-25 år med såvel Asperger yndrom som Infantil autisme. Der er plads til seks børn og unge ad gangen, og hver gang et barn kommer på Skovlyst, vil han eller hun møde de samme kammerater og de samme pædagoger.
Pædagogik med udgangspunkt i børnenes/de unges behov
Børn og unge i samme gruppe eller ’klub’ matcher nogenlunde hinanden hvad angår diagnose, alder og interesser.
Erfaringen på Skovlyst er, at børnene kan have glæde af udfordringer, når blot trygheden og strukturen går igen.
Kammerater og gode oplevelser
Granbohus' ADHD-tilbud er et aflastningstilbud, der giver forældrene et pusterum i hverdagen og giver børnene og de unge mulighed for at slappe af uden store krav og forventninger fra omgivelserne.
Her møder børnene og de unge ligestillede, får jævnaldrende kammerater og nye oplevelser.
I tilbuddet kommer børn og unge i alderen 6 -18 år med diagnoser indenfor ADHD-spektret.
De fleste af de børn og unge, der benytter ADHD-tilbuddet, går i almindelige folkeskoler – måske i specialklasser. Som enkeltintegrerede kan de ofte føle sig alene, og da de som regel er meget sociale og gerne vil andre børn og unge, kan det være en stor lettelse for dem at komme i ADHD-tilbuddet.
Her møder de ligesindede og kan i hinanden genkende nogle af de problemer, de hver især tumler med.
Tryghed i den lille klub
Pædagogisk er det centralt, at give børnene og de unge et tilbud, hvor de føler sig trygge og anerkendte. Det er børn og unge, der tit handler, før de tænker, men i ADHD-tilbuddet oplever de accept, også når de kommer til at begå fejl.
Enkelte af de børn og unge, der benytter tilbuddet har også autisme, og pædagogerne tilrettelægger opholdet med den forudsigelighed, der er nødvendig, for at barnet eller den unge føler sig tryg, ligesom de samarbejder med Granbohus’ autismetilbud, Skovlyst.
En mulighed for hjælp derhjemme til jer og jeres barn
Granbohus tilbyder pasning i hjemmet til forældre med et hjemmeboende barn, der har særlige behov.
Formålet med hjemmepasningen er, at give forældrene et pusterum fra de mange daglige gøremål, der kan være forbundet med at have et barn med handicap.
Hjemmepasningen kan benyttes som et enkeltstående tilbud om aflastning eller kombineres med andre tilbud på Granbohus.
Granbohus har administreret ordningen siden 1990, og har således en række erfaringer med at finde lige præcis den medarbejder, der passer bedst til en familie. Medarbejderen bliver fast tilknyttet hjemmet og vil sammen med familien planlægge de timer, der er bevilget af familiens sagsbehandler.
Alt efter barnets /den unges alder og medarbejderens opgaver kan familierne vælge at se hjælperen som en hjemmepasser, en handicaphjælper eller en barnepige.